НЕКРОЛОГ. УСУПОВ МАКАЙ УСУПОВИЧ

• 14.04.2020
  • 0
Кыргызская общественность понесла невосполнимую утрату. 12 апреля 2020 года на 96-м году жизни скончался кыргызский ученый, доктор исторических наук, участник Великой Отечественной войны 1941-1945 годов Усупов Макай Усупович.
Усупов Макай Усупович родился 3 ноября 1924 года. После демобилизации из рядов Советской армии, с 1947 по 1951 годы он учился в Каракольском учительском институте, затем в Кыргызском государственном педагогическом институте. С 1951 по 1957 годы работал преподавателем в институте, был ответственным редактором газеты «Мугалимдер газетасы».
После окончания Высшей партийной школы (в 1959 г.) и Академии общественных наук при Центральном комитете КПСС (в 1962 г.) и защиты кандидатской диссертации на соискание ученой степени кандидата исторических наук, работал руководителем лекторской группы, заведующим отделом науки и культуры комитета партийно-государственного контроля при ЦК Коммунистической партии Киргизской ССР и Совета Министров Киргизской ССР, заведующим отделом науки и культуры Комитета народного контроля Киргизской ССР.
В период с 1969 по 1991 годы занимался научной работе в Институте истории партии при ЦК Коммунистической партии Киргизской ССР – филиала Института марксизма-ленинизма при ЦК КПСС. В течение 22 лет руководил сектором партийного строительства, затем сектором истории партии.
В 1991 году Усупов Макай Усупович был приглашен на работу в Редакционную коллегию книги Памяти и написал введение, заключение и 8 основных глав заключительного сводного тома «Кыргызстан в годы Великой Отечественной войны».
За все годы работы Усупов Макай Усупович опубликовал научные труды объемом 115 печатных листов (в том числе в соавторстве). Все научные исследования посвящены истории Коммунистической партии, партийному строительству и истории нашей страны в период Великой отечественной войны 1941-1945 годов.
Его участие в Великой Отечественной войне 1941-1945 годов было отмечено рядом правительственных наград бывшего СССР: орденом Отечественной войны второй степени, двумя медалями «За отвагу», медалями «За боевые заслуги», «За взятие Кенигсберга», «За победу над Германией», а также другими медалями (всего 18 наград). Его плодотворная работа в партийных, государственных и научных учреждениях республики отмечена двумя грамотами Верховного Совета Кыргызской Республики.
Усупов Макай Усупович сделал многое на благо развития республики, сохранения исторического прошлого. Он был профессионалом и настоящим патриотом, искренне переживавший за будущее страны.
Выражаем глубокие соболезнования родным и близким, разделяем с ними боль и горечь невосполнимой утраты. Светлая память о яркой личности М.У.Усупова навсегда сохранится в сердцах соотечественников, друзей и близких.
Премьер-министр Кыргызской Республики М.Д.Абылгазиев и члены Правительства Кыргызской Республики
Кыргыз коомчулугу орду толгус жоготууга учурады. 2020-жылдын 12-апрелинде 96 жаш курагында кыргыз окумуштуусу, тарых илимдеринин кандидаты, 1941-1945-жылкы Улуу Ата Мекендик согуштун катышуучусу Усупов Макай Усупович дүйнөдөн өттү.
Усупов Макай Усупович 1924-жылдын 3-ноябрында туулган. Советтик армиянын катарынан боштулган соң, 1947-1951-жылдары Караколдогу мугалимдер институтунда, андан соң Кыргыз мамлекеттик педагогикалык институтунда билим алган. 1951-1957-жылдары институтта окутуучу, андан соң «Мугалимдер газетасы» гезитинде жооптуу редактор кызматын аткарган.
Жогорку партиялык мектепти (1959-ж.) жана КПСС БК Коомдук илимдер академиясын (1962-ж.) аяктап, тарых иимдеринин кандидаты окумуштуу даражасын алууга талаптанып кандидаттык диссертациясын коргогон соң, Кыргыз ССРинин жана Кыргыз ССРинин Министрлер Кеңешинин Коммунисттик партиясынын БК караштуу партиялык-мамлекетик көзөмөл комитетинин илим жана маданият бөлүмүнүн башчысы, лектордук топтун башчысы, Кыргыз ССРинин Элдик көзөмөл комитетинин илим жана маданият бөлүмүнүн башчысы болуп иштеген.
1969-1991-жылдары КПСС БК караштуу Марксизм-ленининизм институтунун филиалында – Кыргыз ССРинин Коммунисттик партиясынын БК караштуу Партиянын тарыхы институтунда илимий иштер менен алектенген. 22 жыл бою партиялык курулуш секторун, андан соң партиянын тарых секторун жетектеген.
1991-жылы Усупов Макай Усупович Эскерме китебинин редакциялык коллегиясына ишке чакырылып, киришүү, корутунду жана «Кыргызстан Улуу Ата-Мекендик согуш мезгилинде» томунун жыйынтыктоочу негизги 8 главасын жазып чыккан.
Усупов Макай Усупович эмгек жылдары 115 басма табак көлөмүндөгү илимий эмгектерин (анын ичинде тең автор катары) жарыялаган. Бардык илимий изилдөөлөр Коммунисттик партиянын тарыхына, партиялык түзүлүшкө жана биздин өлкөнүн 1941-1945-жылдардагы Улуу Ата Мекендик согуш мезгилиндеги тарыхына арналган.
Анын Улуу Ата Мекендик согушка катышуусу мурдагы СССРдин бир катар өкмөттүк сыйлыктары менен белгиленген: Улуу Ата Мекендик согуштун экинчи даражадагы ордени, «Эрдик үчүн» 2 медалы, «Согушта көрсөткөн эрдиги үчүн», «Кенигсбергди алгандыгы үчүн», «Германияны жеңгендиги үчүн» жана башка медалдары ыйгарылган. Анын республиканын партиялык, мамлекеттик жана илимий мекемелериндеги жемиштүү иши үчүн кыргыз Республикасынын Жогорку Советинин эки грамотасына татыган.
Усупов Макай Усупович республиканын өнүгүшүнө, тарыхый баалуулуктарын сактоого салым кошкон. Ал өлкөнүн келечеги үчүн чын дилден кызмат кылган кесипкөй адис жана чыныгы патриот болчу.
Маркумдун туугандарына жана жакындарына терең кайгыруу менен көңүл айтып, алардын орду толгус оор жоготуусун жана азасын тең бөлүшөбүз. М.У.Усуповдун жаркын элеси мекендештерибиздин, досторунун жана туугандарынын жүрөгүндө түбөлүккө сакталат.
Кыргыз Республикасынын премьер-министри М.Д.Абылгазиев жана Кыргыз Республикасынын Өкмөтүнүн мүчөлөрү